Kesälomalla Norjassa 2006

Tuesday, June 27, 2006

Torstai 22.6. - Taulu näyttelyyn

Herättiin aika reippaina ja aikaisin myös. Onneksi mökissä oli jääkaappi, joten syötiin hyvä aamupala omista eväistä. Sää näytti aika pilviseltä ja tuuliselta, joten varattiin vähän enemmän vaatetta päälle ja vaihdettiin sandaalit tavallisiin kävelykenkiin. Se osoittautuikin todella järkeväksi päätökseksi. Sillä vaikka Stavern hehkuttaa 200 aurinkoisella päivällä ja 'surprising hot during summer' säällään niin tänään oli todella kurja ilma; vettä satoi pariinkin otteeseen todella rankasti ja mereltä puhaltava tuuli oli kohtuullisen viileä. Sade oli kuitenkin onneksi aika kuurottaista, joten ei oikeastaan kastuttu päivän aikana ollenkaan vaan onnistuttiin aina liikkumaan ulkosalla selkeinä hetkinä.

Kaupungissa etsiskeltiin jonkin aikaa hyvää parkkipaikkaa, mutta todettiin sitten lopulta, että paikka on niin pieni, että sama mihin pysäköidään. Käveleskeltiin aikamme keskustassa ja piipahdettiin sitten kivan näköiseen kahvilaan. Siellä oli näyttelyn (Kitsch Annulen) juliste, joten fiilikset heti nousivat sateesta huolimatta! Ei kuitenkaan yritetty saada alennusta sillä perusteella, että Sampo on kuuluista taiteilija :) Melkein ois kuitenkin tehnyt mieli vähän kahvilantätille kehuskella. No ehkä seuraavalla kerralla sitten.

Julisteessa oli ohjeet näyttelypaikalla, joten tietenkin me lähdettiin heti katsomaan paikkaa. Näyttelypaikkana on vuonna 1779 valmistunut kivitalo 'Krutthuset' (The Powder House). Krutthuset sijaitsee 1750-luvulla rakennettun silloisen Norjan merivoimien alueella (nykyisin alueella on ilmavoimien tukikohta) eli Fredriksvern Verftin alueella. Rakennus oli oikein mielenkiintoisen näköinen ulkoapäinkin, hienoa päästä näkemään se myös sisältä.

Puolenpäivän aikaan soiteltiin uudestaan Jan-Ovelle ja sovittiin, että viedään taulu samantien paikanpäälle. Saatiin ajo-ohjeet -tauluahan ei kyllä kantamalla jaksaisi kuljettaa. Ja sitäpaitsi vettä tuli taas kaatamalla. Löydettiin lopulta mutkainen reitti Fredriksvern Verftin läpi ja parkkeerattiin nurtsille Krutthusetin viereen. Sisällä olivat Jan-Oven lisäksi Helene Knoop ja galleristi. Osa tauluista oli jo paikalla, mutta muutaman tulo oli viivästynyt. Seinään nojaili myös Odd Nerdrumin näyttelytaulu!!

Krutthuset oli sisältä yhtä mielenkiintoinen kuin ulkoakin. Näyttelytila oli toisessa kerroksessa, jossa oli valkoiseksi kalkitut seinät ja mahtavat hirsilattiat ja komeat kattoparrut. Oikein sopivat tila Kitsch- näyttelyyn. Oli myös oikein kiva tavata Jan-Ove sekä Helene, jotka molemmat vaikuttivat oikein mukavilta tyypeiltä. Sampon taulu sai asianmukaiset kehut ! kun otettiin se pois kuljetuslaatikosta, hienoa.

Näyttelytilassa huomattiin, että tämänpäiväisessä paikallislehdessä oli juttu näyttelystä, joten kun taulu oli saatu pois laatikosta ja sovittu lauantain avajaisista, niin suunnattiin lähikauppaan ostamaan kyseistä lehteä. Ostettiin samalla myös vähän evästä lisää.

Päivän aikana huomattiin, että Stavern on todellakin aika pieni paikka. Monet galleriat ja kahvilat olivat auki vain viikonloppuisin tai jopa sopimuksen mukaan. Ei edes löydetty yhtään turistirihkamaa - pääteltiin siitä, että suurin osa turisteista on varmaan norjalaisia. Pysähdyttiin kuitenkin Pohjois-Euroopan vanhimmilla vesipumpuilla, jotka ovat kuulemma erityisesti hääparien suomima kuvauspaikka.. hmmmm...

Huonohkosta säästä johtuen päätettiin käväistä ajelulla Larvikissa. Meillä oli sinne myös oikeastaan asiaakin. Käytiin nimittäin pyörähtämässä Stavernin kirjastolla, mutta se oli juuri ensimmäistä päivää suljettuna kesälomien takia. Maanantaina tulosteltiin niin hienot kartat ja ajo-ohjeet Staverniin, mutta ei hoksittu, että pitäähän sitä kotiinkin päin joskus ajella! Eli ois kirjastossa kävästy netissä pyörähtään. Etsittiin myös turisti infoa samassa tarkoituksessa, mutta ei löydetty. Suunnattiin siis Larvikiin. Sieltä löydettiin turisti info, mutta siellä ei valitettavasti ollut mahdollisuutta käyttää nettiä. Kirjasto oli jo tältä päivältä kiinni. Huomenna sitten uudestaan.

Larvikissa pistäydyttiin myös kahvilassa - mentiin pakoon äkillistä ja kovaa sadekuuroa. Hörpsästiin jääteetä ja kahvia ja odoteltiin, että sade laantuu. Bongattiin näyttelyn juliste ja avajaiskutsuja myös täältä. Kun tultiin Larvikista takaisin Staverniin, mentiin paikalliseen ravintolaan syömään. Vaihtoehtoja ei ollut monta alunperinkään - osa oli aukisin vain viikonloppuisi ja hotellin ravintolaan aioimme mennä lauantai-iltana. Ravintola oli nimeltään 'Skipperjotain' ja etukäteen vähän mietiskeltiin, millanenkohan paikka mahtaa olla. Mutta onneksi osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Mitään perin norjalaista ei kylläkään syöty - oltiin pistetty nenämme aiemmin päivällä hotellin kalaravintolaan ja kummallakaan ei nyt enää tehnyt mieli kalaa. Ruokalistaa ei tietenkään ollut englanniksi, mutta onneksi tarjoilijapoika käänsi sen aika hyvin. Kyllä itsekin jotain ruotsin kautta ymmärsi, mutta yllätyksiä ois varmaan tullut ilman apuja. Ravintolan edessä oli vene täynnä kukkia, oikein kiva idea esim. Seluskaan.

Illalla testailtiin suihkua ja uuvahdettiin taas sohvalle. Jäätiin ihan koukkuun Animal Planet -kanavaan ja luvattiin adoptoidan ainakin 5 koiraa, 7 kissaa, muutama kani, hevonen ja lauma apinoita.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home