Kesälomalla Norjassa 2006

Tuesday, June 27, 2006

Perjantai 23.6. - Turistina Stavernissa

Tänä aamuna paistoi aurinko, kun pompattiin virkeinä ylös puoli kahdeksalta. Ihan pakko oli katsella Animal Planettia aamupalan aikana, mitenkähän me ikinä ollaan pärjätty ilman tätä kanavaa!!

Ihan ensimmäisenä suunnattiin 'Minnehallenille' eli kaatuneitten merimiesten muistoksi rakennettuun muistomerkkiin. Se oli pyramidin muotoinen rakennus rantakalliolla ihan kaupungin keskustan tuntumassa. Oltiin paikalla yli tuntia liian aikaisin, laiskoja nämä norjalaiset! Kierreltiin muistomerkin ulkopuolella ja läheisillä rantakallioilla. Kallioille meni kiva polku ja siellä vierähtikin aikaa niin kauan, että kun palattiin autolle niin päästiinkin jo Minnehallen sisälle. Ihana auringonpaiste helli meitä jo aamusta ja sää lämpeni vaan iltaa kohden.

Kirkon vieressä oli hyvä parkkipaikka, joten pysähdyttiin seuraavaksi siinä. Kirkko on valmistunut 1756 ja sen edessä on Ornulf Bastin suunnittelema suihkulähde, joka on valmistunut toisen maailmansodan jälkeen. Lähteeseen on kirjoitettu 13 paikallisen miehen nimet, jotka menehtyivät sodassa. Seuraavaksi lähdettiin kaupungin toiseen kahvilaan - tai siis paremmin toiseen keskellä viikkoakin avoinna olevaan kahvilaan. Hörpsittiin teet ja ihanat muffinssit ja samalla kirjoteltiin kortteja kotisuomeen. Löydettiin myös Stavernin Antiikkiliike, joka ei ollut koolla pilattu.

Lähdettiin sitten opiskelemaan kotimatkaa varten eli suunnattiin Larvikiin ja kirjastoon. Se löytyi onneksi helposti ja oli avoinnakin. Paluumatka sujuu pääosin samaa tietä - yllätys yllätys - mutta nyt lisättiin ajo-ohjeet Tukholman päässä oikeaan satamaan. Helpottaa varmaan vähän perille löytämistä :) Käveleskeltiin Larvikin keskustassa jonkin aikaa ja käytiin sitten syömässä kivassa pikku sisäpihan kahvilassa pastaa ja salaattia - taas perin norjalaista ruokaa.

Tiedettiin, että Larvikissakin oli antiikkikauppa, joten suunnattiin seuraavaksi sinne. Kaupan nimi oli Lysko Antikk & Galleri. Paikka olikin oikein hieno ja mukaan olisi voinut ottaa vaikka mitä! Harmi vain kun hinnat olivat muutaman kruunun liian korkeita meidän budjetille.. Antiikkikauppa oli Larvikin kirkon läheisyydessä, joten käveleskeltiin vilkaseen myös kirkkoa. Sitten ostettiin kipsalta jätskit ja suunnattiin takaisin Staverniin ja siideriostoksille - perjantaihan oli juhannusaatto!

Mökillä lähdettiin käymään rannassa ja huomattiin, että sinne oli kasattu risuja ja puuta. Oiskohan tarkotus polttaa juhannuskokkoa? Ihasteltiin rantakivikossa kotiloita ja meduusoita. Kiivettiin läheiselle kalliolle: sieltä oli hienot näkymät merelle ja kallioiselle rannikolle ja huomattiin, että jokaiseen koloon ja vähänkään tasaisempaan paikkaan oli rakennettu mökkejä. Meri pauhasi ja aallot olivat melkoiset.

Ilta vierähtikin sitten siideripullojen parissa :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home