Kesälomalla Norjassa 2006

Tuesday, June 27, 2006

Lauantai 24.6. - Avajaiset


Tänään on avajaiset! Herättiin reippaina ja käytiin aamukävelyllä aurinkoisessa lauantaiaamussa. Pakkailtiin rauhassa tavarat ja aamupuuron jälkeen hypättiin autoon ja ajeltiin keskustaan. Seuraava yö ollaankin Stavernin suurimmassa ja parhaassa hotellissa. Hotelli Wassilioff on historiallinen paikka ja Norjan ainoa hotelli, jolla on oma kalasatama - myöskin Stavernin ainoa hotelli :)

Minä kävin ihan ekana suihkussa, että hiukset ehtisivät kuivua ennen avajaisia. Koska aikaa oli lähdettiin käveleskelemään keskustaan... eli siis astuttiin hotellin pääovesta suoraan Stavernin sydämään! Koska oli lauantai, kaupungilla oli ihan vilskettä ja vilinää, uusia liikkeitä oli auki ja päästiin vihdoin myös yhteen taidegalleriaan, jossa ihasteltiin Per Hoelin taidetta ja päästiin jututtamaan itseään taiteilijaankin. Ehdittiin myös istahtaa kaffelle ja pullalle siihen samaan kahvilaan, jossa käytiin eka päivänä. Ei hoksattu, että kaupungin kolmaskin kahvila ois ollu tänään auki kun oli kerta lauantai. No, se testataan sitten ensi kerralla.

Avajaiset alkoivat kolmelta. Ennen sitä piti kihartaa tukkaa, hermoilla, vaihtaa kameraan muistikorttia, hermoilla vielä vähän lisää, muistella aamulenkillä harjoiteltuja kultturelleja kommentteja, vaihtaa vaatteita, meikata ja mahtuihan siihen vielä kaikenlaista yleistä sekasortoa.

Onneksi Krutthuset oli lähellä hotellia (niin kuin kaikki muukin kaupungissa) , joten päästiin jalkaisin. Lähdettiin vähän etuajassa ettei vaan oltaisi viimeisiä! Paikalla oli muitakin näyttelyssä mukana olevia taiteilijoita, joiden kanssa jutuskeltiin mm. Jonny Andvik, Markus Andersson ja David Dalla Venezia. Kaikki kehuivat kovasti Sampon taulua, kiva.

Avajaisten tervetulopuheen piti Helene Knoop ja siellä nähtiin myös pieni Kitsch-näytelmä. Paikalla oli ehkä n. 100 ihmistä, voi olla enemmänkin sillä väki vaihtuikin välillä. Tunnelma oli rento ja oikein mukava. Tauluista myytiin heti kättelyssä muistaakseni neljä (Andvikin, Monika Helgesenin, Tom Overlandin ja jonkun muun) eli aika hyvä alku. Galleristi kertoi Sampolle, että moni oli myös ihastellut 'Kohtalottaria' ja mietiskellyt ostoa. Toivottavasti taulu menisi kaupaksi! Kuvassa Sampo on Odd Nerdrumin taulun 'Portrett av Turid' vieressä.

Illan suurin yllätys ja paras anti oli varmasti se, että Jan-Ove ja Helene kutsuivat meidät piipahtamaan Sampon SUURESTI ihaileman Odd Nerdrumin luona!!! Uskomatonta!! Kyytiin otettiin myös David vaimonsa Gaian kanssa. Sinne me vaan hurautettiin pakulla upean pihapiirin parkkikselle ja muina miehinä kiivettiin taiteilija Nerdrumin ateljeeseen. Sampo ja David olivat tietenkin asiasta aivan extraonnellisia, mutta oli se minustakin hieno kokemus. Alakerrassa meille tarjoiltiin teetä ja aivan kuin pisteenä iin päällä, myös Odd saapui paikalle ja saimme häntä kätellä. Aika vaikuttava mies, jo kokonsakin puolesta. Oddilla oli myös aika valtava koira, selvisikin sitten vielä, että se oli vasta 9 kk ikäinen pentu!

Hienointa oli se, että ensi kesänä voisi olla mahdollista viettää parisen viikkoa ON:n luona - Sampo näkisi vihdoinkin suuren idolinsa maalaamassa! Täytyy alkaa järjestelemään asiaa hyvissä ajoin. Toivotaan, että se toteutuu.

Illan lopuksi lähdimme Davidin ja Gaian kanssa hotellille, David istui 'takakontissa'. Onneksi ei oltu Zorrolla liikenteessä! :) Kukaan meistä ei ollut syönyt, joten menimme hotellin ravintolaan. Sinnehän me olimme Sampon kanssa suunnitelleetkin tulevamme syömään. Oli oikein sopivaa, että ravintolan seinällä oli yksi Odd Nerdrumin maalaus. Emme vieläkään saaneet norjalaista perusruokaa, koska kesäkausi ei ollut vielä alkanut ja ruokalistalla oli vain kaksi vaihtoehtoa - pihvi tai kalakeitto. No buffet oli sitten, mutta sielläkin oli pääasiassa liharuokaa. Jääpähän jotain odotettavaa ensi kertaa varten.

David ja Gaia olivat oikein mukava pariskunta ja ilta vierähti heidän kanssaan nopeasti ja mieluisasti. David haaveili, että hän voisi järjestää vastaavan näyttelyn Veneziaan. Sehän olisi upeaa, hyvä syy lähteä vierailulle Italiaan.

Uni ei tahtonut tulla millään, kun oli niin hienoja kokemuksia mielessä. Juteltiin aika pitkään, mutta pakko oli lopulta sammuttaa valot- aamulla pitää herätä aikaisin ja kääntää pakun nokka kohti Tukholmaa. Silja Festival lähtee Tukholmasta sunnuntaina klo 20.15 ja siihen kyytiin on ehdittävä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home